Børskrakket i 1929 hadde enorme virkninger på både amerikansk og europeisk økonomi, det samme kan sies om finanskrisen på 2000-tallet. I denne oppgaven skal jeg se om det er noen likheter og eventuelle ulikheter mellom de to hendelsene.
Børskrakket eller Black Tuesday, om du vil, var en av de mest kjente børskrakkene i historien. Den massive nedgangen skjedde over flere dager.(Wikipedia) For å kunne forklare hvorfor børskrakket skjedde, må ha litt kjennskap til USA på denne tiden.
Mens virkeligheten var en ganske annen i Europa, blomstret økonomien i USA og folk brukte penger som aldri før. Mange tok opp lån for å kjøpe aksjer, for igjen å tjene seg rike ved å selge dem igjen. Biler ble så og si allemannseie og hvitevarer som kjøleskap og vaskemaskin ble populære. Moten forandret seg til å bli mer leken, som igjen gjenspeilte samfunnet. Men i 1929, var moroa over. Bankene alle hadde lånt penger av var privateide og ønsket pengene sine tilbake i all hast For å kunne betale tilbake det de skyldte, prøvde "alle" å selge seg ut fra aksjemarkedet. Noe som resulterte i at aksjene ble solgt for mye mindre enn de ble kjøpt for, fordi alle kjøpte seg ut samtidig. Dette innledet den store depresjonen på 1930-tallet. (Grimnes med flere, Tidslinjer 2. Aschehoug)
I Europa, hvor forholdene økonomisk sett var dårlige allerede, bød børskrakket på enda større problemer, spesielt i Tyskland. I Tyskland, slet man allerede med å nedbetale de store erstatningskravene til blant annet Frankrike, derfor kom ikke børskrakket som en god nyhet for det vanskeligstilte landet. Tyskland hadde i likhet med mange andre land i Europa, lånt penger av USA, som etter krakket ville ha pengene sine fort tilbake. I Tyskland førte dette til at man trykket flere penger for å dekke over pengeproblemene, noe som igjen førte til inflasjon, som gjør at pengene mister sin verdi. Et brød endte med å koste flere tusen tyske mark. (Grimnes med flere, Tidslinjer 2. Aschehoug)
Vi husker alle finanskrisen i 2007, selv om vi ikke merket så mye til den her i Norge, men avisene gjorde jobben sin med å fortelle om krisen verden over. Det vi omtaler som finanskrisen var en verdensomfattende krise i verdens finansielle system. Det var særlig banker og andre finansforetak som ble rammet av krisen, først i USA, (som fremdeles har status som supermakt) men også i mange europeiske land. (Wikipedia)
Vi kan se at fellesnevneren for de to økonomiske krisene var USA, som var landet begge krisene oppsto i, før de spredde seg globalt. Dette fordi USAs økonomi ofte henger sammen med resten av verdensøkonomien. Man vil se at når det går dårlig økonomisk med USA, går det som regel dårlig med resten av verden også.
En annen likhet er at begge krisene hadde noe med folks kjøpe- og selgevaner, og aksjeverdiene og prisene i landet. Begge gangene ble folk rammet av arbeidsløshet. Selv om man kan sies at det var verre på 30-tallet, var det likevel ille for de som ikke fikk noe arbeid da finanskrisen inntraff på 2000-tallet. Likevel kan vi se noen forskjeller, hvis vi vender hodet til Tyskland. Her kan vi se at den tyske økonomien gikk relativt bedre enn det den gjorde på 1930-tallet. For eksempel skrev aftenposten i en artikkel fra 2010 at "Tyskland har redusert arbeidsledigheten med en femtedel siden 2007. I USA har den mer enn doblet seg" (Aftenposten) Jeg vet ikke alle faktaene om hvilke land som hadde det verst under den store desperasjonen, men jeg kan tenke meg at Tyskland var et av de landene som hadde det verst, med tanke på at de måtte bruke så og si alle pengene sine på erstatning og ikke til sine egne borgere, noe som skapte en enorm misnøyelese i landet. I den samme artikkelen blir det sagt at tysk ledighet er den laveste siden desember 1992, og at landet har et stort overskudd i handelen med utlandet. (Aftenposten)
En annen viktig grunn til finanskrisen på var at bankene i USA lånte bort så mange penger til folk uten noen spesiell sikkerhet for lånet. Høres det kjent ut? Jo, det var på en måte det som var tilfelle i 1929 da bankene lånte ut penger til folk, slik at de igjen skulle kjøpe opp aksjer i et håp om å bli rike.
Moten før første verdenskrig er preget av kjoler med korsett med lange kjoleskjørt. (Store norske leksikon) |
På 30- og 40-tallet ble moten igjen mer praktisk og skjørtet ble lenger og smykker ble ikke brukt til daglig. |
På 90-tallet var moten korte skjørt og magetopper, man skulle etterlate lite til fantasien. |
Kilder:
Eriksen, Ertesvagg, Eliassen, Grimnes, Skovholt, Øhren. Tidslinjer 2. Aschehoug, Ó 2008
Børskrakket i 1929 fra Wikipedia, hentet 20.10.2013 kl. 13.43 fra:
http://no.wikipedia.org/wiki/B%C3%B8rskrakket_i_1929
De økonomiske kjempene går hver sin vei. (27. september. 2010) fra Aftenposten. hentet 20.10.2013 kl. 18.45 fra:
http://www.aftenposten.no/okonomi/utland/article3828592.ece#.Um1oU_nD_Cs
Finanskrisen 2007-2010 fra Wikipedia, hentet 20.10.2013 kl. 13.45 fra:
http://no.wikipedia.org/wiki/Finanskrisen_2007%E2%80%932010
http://snl.no/klesdrakt
Masse penger = korte skjørt (24.01.2013) fra Underarbeid, hentet 20.10.2013 kl. 19.13 fra:
http://www.underarbeid.com/masse-penger-korte-skjort/